کدخبر: ۳۶۶۲۷

از تهرانی که به یکباره دوست داشتنی شد تا کپی برداری از روی دست قالیباف/ انگیزه «تانکِ انقلاب» چیست؟

علیرضا زاکانی شهردار تهران زیر سایه اصلاح قانون انتخابات شوراهای شهر و روستا توانسته یکسال دیگر و تا خرداد سال ۱۴۰۵ در ساختمان بهشت باقی بماند. با این وجود به نظر می رسد این تمدید یکساله برای او کافی نیست و دیده ها و شنیده ها بر این اساس است که زاکانی تصمیم دارد یک دوره دیگر نیز حضور خود در شهرداری تهران را تمدید و تضمین کند.

از تهرانی که به یکباره دوست داشتنی شد تا کپی برداری از روی دست قالیباف/ انگیزه «تانکِ انقلاب» چیست؟

به گزارش 24 آنلاین، او که همواره در انتخابات های ریاست جمهوری با ردای پوششی بودن نقش مکمل کاندیداهای اصولگرایان را قبول کرده بود حالا سودای دیگری در سر دارد، سودایی از جنس تضمین حضور دوباره خود در شهرداری.

حضور زاکانی در شهرداری تهران از ابتدا با اما و اگرهای زیادی همراه بود. شهرداری از منظر زاکانی و نزدیکان و حامیانش و برخی از طیف های دیگر اصولگرا، برای کاندیدای پوششی بودن زاکانی، بود. ابهامات قانونی صدای بسیاری از چهره های مختلف را در آورد اما زاکانی به پشت گرمی نهادهای پیدا و پنهان شهردار باقی ماند.

عملکرد او در شهرداری تهران در نزدیک به ۴ سال گذشته هم پر ابهام بود و هم حاشیه ساز. از ماجرای تونل حجاب بان ها تا راه اندازی اتاق توبه در ایستگاه مترو تجریش. فراتر از این مسائل، مدیریت شهری زاکانی حتی صدای نقد اصولگرایان را هم بلند کرده و شهرداری اش به یکی از گسل های بین طیف های مختلف اصولگرایی تبدیل شده است.

وقتی نمایندگان مجلس دوازدهم در اسفندماه سال گذشته طرح پرسرو صدایی را تصویب کردند که طبق آن، ۲۷ خرداد ۱۴۰۵ دوره ششم شوراهای اسلامی شهر و روستا پایان ‌یابد و دوره هفتم شوراها آغاز شود، زاکانی اصلی‌ترین شهرداری بود که منتقدانش علیه ادامه حضور او در شهرداری موضع گرفتند.

بر اساس این قانون، در طول این مدت حضور شهرداران و دهیاران در شهرداری ها و دهیاری‌ها نیز تمدید می‌شود. البته در این میان مساله دیگری نیز مطرح شده و برخی معتقدند بر اساس قانون دوره مدیریت قانونی شهردارها بعد از کسب رای اعتماد از اعضای شورای شهر چهار سال است و درصورت تداوم عمر شوراها دوره مدیریت شهردارها قابل تمدید نیست و شهردار باید مجددا از اعضای شورای شهر رای اعتماد بگیرند. مهدی چمران رییس شورای شهر تهران اخیرا گفته است که « [با توجه به تمدید دوره شوراهای شهر و نزدیک شدن به پایان دوره چهارساله مدیریت شهرداری تهران] داریم شرایط را بررسی می‌کنیم که [ادامه مدیرت شهرداری نیاز به رای اعتماد دارد یا خیر]، در نتیجه اگر که ادامه مدیریت شهردار تهران مورد تردید باشد از مجلس شورای اسلامی استفسار می‌کنیم، اگر نباشد و موضوع مشخص باشد دیگر نیازی به استفساریه نیست.»

دو راه پیش روی زاکانی

علیرضا زاکانی دو گزینه رو به روی خود دارد؛ نخست این که باید دوباره از شورای شهر رای اعتماد بگیرد و یا این که شهرداری او ادامه دار خواهد بود .

بر اساس شنیده های خبرآنلاین زاکانی و برخی از طیف های اصولگرا می خواهند در شرایطی که دولت را از دست داده اند با تمام توان هم ترکیب سیاسی شورای شهر بعدی را در اختیار خود نگه دارند و هم مهمتر از آن با ابزارهای مختلف زمینه برای شهرداری مجدد زاکانی مهیا کنند. در این شرایط یک سال فرصت دارد تا بستر تداوم حضور خود در شهرداری را بعد از خرداد ۱۴۰۵ مهیا کند. 

تهرانی که به یکباره دوست داشتنی شد!

زاکانی از نخستین روزهای حضور در شهرداری تهران علاقه زیادی به بیلبوردهای تهران داشت. در هر موضوع و رویدادی، بیلبوردها محل رژه سیاست های زاکانی و طیف سیاسی او بود. از ترتیب عجیب قرار دادن چهره های نظامی و سیاسی در مهر سال گذشته در یک بنر در تهران تا صداهای پیدا و پنهانی که از هزینه های میلیاردی برای بنرهای شهرداری تهران برای این بیلبوردها می گفتند.

کمپین «تهران دوست‌داشتنی» یکی از کمپین‌های تبلیغاتی‌ای بود که در سال ۱۴۰۳ برگزار شد. این کمپین با هدف بهبود تصویر ذهنی شهر تهران و افزایش حس تعلق شهروندان به این شهر اجرا شد. این کمپین همچنین سعی داشته رابطه‌ای مثبت و عاطفی با مردم برقرار کند تا باعث تغییر نگرش‌های منفی در مورد شهر و مشکلات آن شود. الگوبرداری این کمپین از کمپین‌های موفق دنیا بود اما به نظر نمی رسد در تهران توفیق قابل توجهی پیدا کرده باشد.

پیام واضح این کمپین این است که تهران را نه فقط به عنوان یک شهر دارای مشکلات، بلکه به عنوان شهری با زیبایی‌های خاص ببینیم. با این وجود «عدم ارتباط عاطفی» و این که اجرای کمپین فاقد عمق لازم برای ایجاد این پیوند بود در کنار مشکل همیشگی جریان سیاسی زاکانی یعنی تبلیغ‌محوری به جای مشارکت‌محوری از اصلی ترین مشکلات این کمپین بود.

چگونه شهروندان تهرانی باید با یک بنر که مملو از بی‌توجهی به مسائل واقعی شهروندان تهرانی از قبیل آلودگی هوا، ترافیک و ناکارآمدی حمل‌ونقل عمومی بود حس همدلی پیدا کنند.

این بنرها بیش از این که بتواند رزومه ای برای زاکانی در تداوم حضور در شهرداری باشد، تنها سروصدایی به راه انداخت تا تیم رسانه ای زاکانی بتوانند روی آن مانور دهند.

او در شهرداری وعده‌های بزرگی از قبیل شکستن کمر ترافیک و قیمت مسکن تا نونوارکردن ناوگان حمل‌ونقل عمومی و ارزان‌کردن زندگی در تهران داده بود. وقتی وعده های او فراتر از تیترهای روزنامه همشهری نرفته، بنرهای شهرداری نمی تواند برای زاکانی دستاوردسازی کند.

غائله اتوبوس های نو و آسفالت کشی در تهران

زاکانی در ماه های اخیر مکررا بر روی دستاورد آسفالت کردن گسترده پایتخت تاکید کرده و سعی دارد تا این مساله را به عنوان نقطه قوت عملکرد خود در شهرداری تهران مطرح کند. در دهه ۷۰ و ۸۰ قسمت اعظم از پایتخت در زمان شهرداری محمدباقر قالیباف آسفالت شد. قالیباف بعدها از این موضوع به صورت مستقیم و غیرمستقیم استفاده تبلیغاتی وسیعی کرد.

حالا زاکانی سعی دارد تا استفاده مجدد از این موضوع کارنامه مدیریت شهری خود را تقویت کند.

علاوه بر موضوع آسفالت کشی در تهران که در ماه های اخیر سرعت گرفته است موضوع وارد کردن اتوبوس های جدید نیز از جمله اقداماتی است که در ماه های اخیر صورت گرفته است. اقداماتی که تا همین چند ماه پیش در مدیریت نزدیک به ۳ ساله زاکانی خبری از آن ها نبود.

ائتلاف با حلقه دولت سیزدهم علیه قالیباف

زاکانی در شورای شهر تهران منتقدان جدی دارد. منتقدانی که طیف زاکانی می گویند نیروهای نزدیک به قالیباف هستند. رجانیوز که مشخصا توسط حلقه دولت سیزدهم مدیریت می شود اخیرا در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته است:« ‌رفتار و مواضع چهره‌هایی همچون مهدی اقراریان، عضو نزدیک به قالیباف، به‌خوبی نشان می‌دهد شورای شهر هنوز میدان اصلی رقابت‌های جناحی است. اقراریان، با وجود مصوبه مجلس برای تمدید شورا، دوباره بر اتمام دوره چهار ساله زاکانی تأکید کرده و بحث تغییر شهردار را پیش کشیده است؛ موضوعی که مطرح شدنش برای تنها ده ماه آینده مدیریت شهری، چیزی جز اغراض سیاسی ندارد و از نگاه کارشناسان مضحک جلوه می‌کند»

رجانیوز در این مطلب مدعی شده است که « ریشه این تحرکات را باید در حوادث تیر سال گذشته جست‌وجو کرد؛ زمانی که پس از سانحه بالگرد شهید رئیسی و انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری، توقع تیم قالیباف بر کنار رفتن همه نامزدها به نفع او بود. با کناره‌گیری زاکانی به نفع جبهه انقلاب و نه به نفع قالیباف، این اختلافات به مرور به فشار برای حذف زاکانی از شهرداری انجامید. برای مثال تنها ده روز از انتخابات دور دوم گذشته بود که پروژه‌ی تلاش برای کنارزدن شهردار  توسط تیم قالیباف در شورای شهر کلید خورد ولی ناکام ماند».

زاکانی در مقابل منتقدان خود در شورای شهر تهران با حلقه دولت سیزدهم و البته طیف سعید جلیلی ائتلاف کرده است. تنش بین جلیلی و قالیباف حالا یک محور جدید پیدا کرده و علیرضا زاکانی در کنار طیف جلیلی سعی دارد تا ناکارآمدی های مدیریتی خود را در تقابل با طیف قالیباف موضوعی سیاسی جلوه دهد.

همه این اقدامات برای ماندن علیرضا زاکانی در شهرداری تهران است. چه بستری بهتر از شهرداری برای مردی که فکر می‌کند بالاخره روزی قرعه فال ریاست جمهوری به نامش می‌افتد و از نقش همیشگی مکمل در انتخابات و از زیر عنوان نامزد پوششی بیرون می‌آید.

منبع: خبر آنلاین
کدخبر: ۳۶۶۲۷
ارسال نظر