چرا آمریکا در مذاکرات از مواضع اولیه سختگیرانه خود در قبال ایران کوتاه آمد؟
روزنامه ایران به این سوال پاسخ داده که چرا آمریکا از مواضع اولیه سختگیرانه خود در قبال ایران کوتاه آمده است.

به گزارش 24 انلاین، روزنامه ایران نوشت:
پیش از آنکه مذاکرات در مسقط و رم جان تازهای بگیرد، یک فرض تلویحی در فضای دیپلماتیک وجود داشت؛ فرضی که آرام اما مؤثر در محافل تحلیلگران زمزمه میشد؛ شاید دونالد ترامپ از موضع اولیه خود مبنی بر برچیدن برنامههای هستهای ایران عقبنشینی کند؛ موضعی سختگیرانه که در ماههای گذشته با صدای بلند از زبان چهرههای تندروی کابینهاش همچون مایکل والتز مشاور امنیت ملی ترامپ تکرار میشد. اما اختلافات پشت درهای بسته کاخ سفید نماند.
آیا ایران میتواند توانایی تولید سوخت هستهای را حفظ کند یا نه، شکافهای عمیقی را میان مشاوران دولت پدیدار کرد که در روزهای اخیر به سطح عمومی نیز کشیده شد.
اما در بحبوحه تحولات دیپلماتیک رم نکتهای بارزتر از همیشه خودنمایی کرد؛ فاصلهای معنادار میان آنچه محافل تندرو آمریکایی میگویند و آنچه پشت میز دنبال میشود. همین تفاوت است که باعث شده دیپلماتها روند گفتوگوها را رو به جلو توصیف کنند.
حالا پرسش کلیدی اینجاست آمریکا چرا تا این نقطه جلو آمده است؟ یا از طرح مطالبات حداکثری و غیر سازنده عقب نشسته است؟
به اعتقاد علیرضا کوهکن، استاد دانشگاه و صاحبنظر مسائل سیاست خارجی پذیرش یک واقعیت تاریخی از سوی آمریکا به نام ایران به عنوان قدرتی تثبیت شده و عامل توازن در منطقه در کنار اراده تهران برای رفع نگرانی های اعلامی آمریکا، اکنون پایههای روندی را شکل داده است که میتواند تا مرز حل چالش هستهای پیش برود؛ روندی که اگر با دقت و دوراندیشی مدیریت شود، گره از پروندهای سنگین خواهد گشود.
در این میان یک واقعیت دیگر هم خود را به رخ میکشد؛ وضعیت معادله کنونی در خاورمیانه. به همین دلیل در صورت حل بحران هستهای ایران و برخی تحولات مکمل در عرصه منطقهای اگر راهبردها دچار چرخش ناگهانی نشوند، نقشه نفوذها، نقشها و مرزهای ژئوپلیتیک به وضعیت باثباتی خواهد رسید.
کوهکن در پی این تحلیل میافزاید: «آمریکا به دلایل مختلفی به دنبال کاهش تنش با ایران است؛ نخست تمرکز راهبردی بر مقابله با چین، دوم کاهش اصطکاک در خاورمیانه برای آزادسازی ظرفیتهای نظامی و امنیتی و سوم نمایش دیپلماسی فعال برای نشان دادن نتیجه بخشی رویکرد سیاست خارجیاش در 100 روز نخست.»