هروی: مجلس باید به دنبال طراحی یک قانون جامع انتخابات بیفتد/ برگزاری دو انتخابات به فاصله ۴ ماه، بسیار سخت و مشکل است
سخنگوی حزب اعتدال و توسعه گفت: یکی از مسائل اصلی که گاه در شبهای قبل از انتخابات با آن رو به رو میشویم مانند احزابی که در شب انتخابات رویش پیدا می کنند، این است که قوانین مربوط به انتخابات چند ماه پیش از برگزاری مطرح شده و با فوریت اجرا میشوند. مطمئنا قوانین صادره از مجلس اگر مبتنی بر ضرب العجل زمانی باشد، هیچ گاه اجرایی نخواهند شد زیرا در دورههای قبلی هم این اتفاق نمیافتاد.

به گزارش 24 آنلاین هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان، در نشست خبری خود با اصحاب رسانه درباره همزمانی انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات مجلس بیان کرد: «هم بنده و هم سایر مسئولان پیشتر در این باره صحبتهایی داشتهایم، اما واقعیت این است که اکنون برای پرداختن به این موضوعات هنوز زود است. با این حال، در زمان خود موضوع قابل بررسی خواهد بود.»
موضوعی که علی شکوری راد، دبیرکل سابق حزب اتحاد ملت و فعال سیاسی اصلاح طلب درباره آن گفت: «این کار به لحاظ قانونی با مشکل مواجه خواهد شد مگر آنکه بهعنوان یک معضل نظام تشخیص داده شود. در آن صورت، رهبری میتواند پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، تصمیم بگیرد که زمان انتخابات تغییر کند.»
اما جواد هروی، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه برخلاف شکوری راد تاکید دارد که مجلس شورای اسلامی میتواند به موضوع ورود کند تا زمان انتخابات اصلاح شود. او به خبرگزاری خبرآنلاین درباره ورود رهبری به موضوع انتخابات گفت: «آن در زمانی است که ما فقدان قانون داشته باشیم و که در شکلی از آنان [رهبری ورود کنند]. به طور مثال، بعد از شهادت آقای رئیسی، معاون اول به عنوان نماینده تام الختیار ریاست جمهوری گذاشتند تا زمانی که انتخابات برگزار شود.»
وی افزود: «برگزاری انتخابات به لحاظ قانونی و حقوقی مشکلی ندارد اما تعیین و تکلیف این اتفاق طبعا بر عهده ی قانون گذاران مجلس شورای اسلامی است که از جهت حقوقی میتوانند این قضیه را بررسی کرده و به قانون انتخابات وارد کند.»
مشروح گفت و گوی جواد هروی، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه را در ادامه بخوانید؛
* آقای هروی! اخیرا سخنگوی شورای نگهبان گفتند که برگزاری همزمان انتخابات مجلس و انتخابات ریاستجمهوری قابل بررسی است. آیا فضای سیاسی کشور بهگونهای هست که اجرای همزمان این دو انتخابات از لحاظ قانونی ممکن باشد؟
برگزاری همزمان انتخابات چند نهاد مانند مجلس، خبرگان رهبری، ریاست جمهوری و شورا یکی از مباحث اصلی مطرح شده درباره انتخابات جمهوری اسلامی است. درباره موضوعی که این روزها مطرح میشود که آیا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۷ را میتوان همزمان با انتخابات مجلس برگزار کرد در حالی که تنها یک فاصله زمانی ۴ ماه میان آنان وجود دارد باید گفت ما سابقه برگزاری انتخابات همزمان را زیاد داشته ایم. انتخابات مجلس ششم با انتخابات میان دورهای خبرگان همزمان بوده است یا انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم با انتخابات شورای شهر همزمان برگزار شد.
بنابراین برگزاری انتخابات به لحاظ قانونی و حقوقی مشکلی ندارد اما تعیین و تکلیف این اتفاق طبعا بر عهده ی قانون گذاران مجلس شورای اسلامی است که از جهت حقوقی میتوانند این قضیه را بررسی کرده و به قانون انتخابات وارد کند.
یکی از مسائل اصلی که گاه در شبهای قبل از انتخابات با آن رو به رو میشویم مانند احزابی که در شب انتخابات رویش پیدا میکنند، این است که قوانین مربوط به انتخابات چند ماه پیش از برگزاری مطرح شده و با فوریت اجرا میشوند. مطمئنا قوانین صادره از مجلس اگر مبتنی بر ضرب العجل زمانی باشد، هیچ گاه اجرایی نخواهند شد زیرا در دورههای قبلی هم این اتفاق نمیافتاد.
مجلس باید به دنبال طراحی یک قانون جامع بیفتد که در مواقع بحرانی اعم از مسائل داخلی و بین المللی بتواند این مشکل را حل کند. علت اینکه که سخنگوی شورای نگهبان گفت که همچنان در این زمینه تصمیم نگرفته اند، اشکال قانون است که مجلس می تواند با ورود به هنگام حلال این مشکل باشد. سایتها هم از حدس و گمانها و حرکات عجولانه بپرهیزند.
* یعنی مجلس میتواند با ارائه طرح زمان برگزاری انتخابات را جا به جا کند؟
بله، مجلس میتواند در روال بحرانهای سیاسی و بین المللی در هر لحظه ورود کند. به طول مثال در زمان شهادت آقای رئیسی ما مجبور شدیم که انتخابات ریاست جمهوری را زودتر برگزار کنیم و با شهر و روستای در ۱۴۰۰ همزمان انجام دهیم. بنابراین برای ورود به هر واقعه ی ناگواری میتوان با تدوین و تصویب قانونی جامع انتخاباتی از ورود به مشکلات در این ماجرا اجتناب کرد.
من به عنوان فردی که در مجلس حاضر بوده و شاهد قانون گذاری همکارانم بودم؛ معتقد هستم که این مشکل اساسی در نقاط ضعف قانون انتخابات باید توسط مجلس برطرف و تصویب شود و از جانب شورای نگهبان هم تایید شود.
* آیا رهبری میتوانند از سوی مجمع تشخیص برای این مشکل به موضوع ورود کنند؟
آن در زمانی است که ما فقدان قانون داشته باشیم و که در شکلی از آنان [رهبری ورود کنند]. به طور مثال، بعد از شهادت آقای رئیسی، معاون اول به عنوان نماینده تام الختیار ریاست جمهوری گذاشتند تا زمانی که انتخابات برگزار شود. معقولات سیاسی قابل پیش بینی نیستند و ممکن است هر لحظه اتفاقی رخ دهد. معتقد هستم باید تا پیش از اینکه در این بحرانها گرفتار شویم، باید یک قانون جامع در این زمینه داشته باشیم تا جلوی خیلی از مشکلات و حوادث را بگیرد.
آنچه در بحث انتخابات شوراها در روزهای گذشته مطرح و بعد از کلی رایزنیها به سال آینده منتقل شد؛ نمونه روشن این موضوع است که ما را گرفتار زد و بندهای سیاسی و انتخاباتی خواهد کرد. متاسفانه هر انتخاباتی که بر اساس مباحث اضطرار، تابع قوانینی شود که مجلس آنها را تصویب کرده معمولا کارایی لازم را ندارد.
* آقای هروی! چقدر برگزاری همزمان انتخابات برای مجلس یا دولت می تواند فرصت یا تهدید باشد ؟
برگزاری همزمان انتخابات همانطور که مزایایی چون کاهش هزینه ها، افزایش مشارکت و نگاه مشترک احزاب سیاسی دارد، میتواند معایبی هم داشته باشد. بنابراین، قانون گذار با ورود به موقع میتواند به جامعه علی الخصوص فضای سیاسی و احزاب سیاسی آرامش ببخشد.
* به نظر شما آیا مجلس به سمت اصلاح قانون انتخابات برای سال ۱۴۰۷ خواهد رفت؟
من اطمینان دارم با توجه به فاصله دو انتخابات سال ۱۴۰۷ که کمتر از ۴ ماه است و برگزاری دو انتخابات به فاصله ۴ ماه، بسیار سخت و مشکل است، چالشهایی را برای برگزاری همزمان انتخابات به وجود خواهد آمد. باید این در ماجرا به صورت سنجیده و مصلحت اندیشانه قانون گذاری شود و در نهایت قانون انتخابات موضوع را روشن کند.