کدخبر: ۵۶۲۵۲

فلاحیت پیشه: اگر ایران و آمریکا بر سر اختلافات بنیادین به توافق نرسند، هر سال دو کشور دچار جنگ خواهند شد/ جریانات افراطی غزه شدن ایران را واقعی می‌دانند

یک نماینده پیشین مجلس گفت:‌ جریانات افراطی در ایران که مسئول شرایط امروز کشور هستند بدان حد که غزه شدن ایران را واقعی می‌دانند حتی یک توافق احتمالی بین ایران و آمریکا را جدی نمی‌دانند. در صورتی که من معتقدم بر دوش یک سری جوانان جان بر کف این کشور در طول جنگ، ایرانیان توانستند به گونه‌ای عمل کنند که خود را به عنوان نیروی برابر با آمریکا نشان دهند. و همین برابری است که ترامپ هنوز حاضر نشده وارد جنگ دوباره با ایران شود و این شرایط نسبتا مساعدی برای دیپلماسی است

فلاحیت پیشه: اگر ایران و آمریکا بر سر اختلافات بنیادین به توافق نرسند، هر سال دو کشور دچار جنگ خواهند شد/ جریانات افراطی غزه شدن ایران را واقعی می‌دانند

به گزارش ۲۴ آنلاین، تحولات حول محور ایران و آمریکا به نحوی پیش می‌رود که گاه شاهد صحبت‌ها از احتمال بالای توافق و گاه شاهد حملات طرفین به مواضع یکدیگر هستیم.

این در حالی است که به نظر می‌رسد تمایل طرفین بیش از هر چیزی به توافق است. در همین راستا با حشمت‌ا... فلاحت‌پیشه به گفت‌وگو پرداخته‌ایم که در ادامه می‌خوانید: 

تحولات پیرامون ایران و آمریکا و حواشی آن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

من معتقدم که اگر ایران و آمریکا بر سر اختلافات بنیادین به توافق نرسند هر سال دو کشور دچار جنگ خواهند شد و شرایط ناپایدار بین ایران آمریکا و اسرائیل ادامه پیدا خواهد کرد. ولی اتفاقی که در میز مذاکره می‌افتد این است که تفاهم‌نامه‌ای وجود دارد که این تفاهم‌نامه به اختلافات بنیادی پایان نمی‌دهد ولی عملا مانع از بازگشت به جنگ می‌شود ولی آنچه که طرفین نیاز دارند توافقی است که اختلافات بنیادی بین آنها را حل کند. بزرگترین مشکل ایران و آمریکا این است که تاکنون نتوانسته‌اند اختلافات منجر به جنگ را محدود کنند و بر سر آنها به توافق برسند و لذا کل مشکلات مربوط به این ۴۷ سال بر مسائل مربوط به جنگ بار شده و عملاً می‌بینیم هرگاه هم به تفاهم نزدیک می‌شوند، دوباره این تفاهم بهم می‌ریزد. به طور طبیعی هم عوامل متعددی برای عدم توافق بین ایران و آمریکا وجود دارد. به طور مشخص اسرائیلی‌ها که چون می‌دانند در توافق بین ایران و آمریکا مقتضیات امنیتی اسرائیل لحاظ نمی‌شود طبیعتا اسرائیلی‌ها سعی در کارشکنی دارند. در دو طرف نیز هم در آمریکا و هم در ایران جریاناتی هستند که حتی جنگ اخیر هم باعث نشد که مواضع تند آنها تعدیل شود و این مواضع را به گونه‌ای حیثیتی و ایدئولوژیک مطرح می‌کنند. البته در سمت دیگر هم این اتفاق افتاده و زمانی که پنج بار ترامپ از جنگ با ایران برگشت معنای این قضیه این است که هم ایران و آمریکا در شرایط کنونی حاضر به بازگشت به جنگ نیستند. 

تاثیر تندروها بر دیپلماسی را چگونه می‌بینید و اساسا باید با آنها در راستای منافع چه برخوردی صورت گیرد؟

جریانات افراطی در ایران که مسئول شرایط امروز کشور هستند بدان حد که غزه شدن ایران را واقعی می‌دانند حتی یک توافق احتمالی بین ایران و آمریکا را جدی نمی‌دانند. در صورتی که من معتقدم بر دوش یک سری جوانان جان بر کف این کشور در طول جنگ، ایرانیان توانستند به گونه‌ای عمل کنند که خود را به عنوان نیروی برابر با آمریکا نشان دهند. و همین برابری است که ترامپ هنوز حاضر نشده وارد جنگ دوباره با ایران شود و این شرایط نسبتا مساعدی برای دیپلماسی است. در طول تاریخ جنگ‌های ابر قدرت‌ها هم کم پیش آمده که یک ابر قدرت حاضر شود با کشور کوچک‌تری یک شرایط برابر مذاکره کند. ولی مسأله‌ای که وجود داره این است که هنوز دیپلمات‌ها از تجربه برجام در ایران نگران هستند. ما دیدیم تحریف‌هایی در موضوع برجام صورت گرفت که هزینه توافق را الان عملا افزایش داده و در ایران خیلی از جریانات سیاسی نگران هستند که با رسیدن به توافق با آمریکا ممکن است با چالش از سوی افراطیون مواجه شوند در صورتی که من به شخصه معتقدم که اگر در گذشته سیستم سیاسی ایران افراطیون را به خاطر از بین بردن فرصت‌های دیپلماسی کشور محاکمه و یا محدود می‌کردند، جریانات افراطی نمی‌توانستند با سرنوشت کشور بازی کنند و الان هم به مانع اصلی دیپلماسی تبدیل نمی‌شدند. 

بعضا شاهدیم که طرفین از احتمال بالای توافق صحبت می‌کنند؛ اما هنوز از پذیرش پیش‌شرط‌هایی چون آزاد‌سازی پول‌های بلوکه شده ایران یا برداشتن محاصره دریایی طفره می‌روند. در چنین شرایطی تصور می‌کنید چه میزان احتمال توافق میان ایران و آمریکا وجود دارد؟

من معتقدم که هنوز طرفین وارد مسائل بنیادین نشدند. آنچه که الان وجود دارد مثل شکستن محاصره دریایی ایران و باز شدن تنگه هرمز و البته آزادی برخی از اموال و منابع مسدود شده ایران. اینها نیازهای فوری دو طرف است و بدون برآوردن این نیازهای فوری امکان ورود بنیادین نیست. به طور مشخص هم در ایران و هم در آمریکا مخالفین توافق یا حتی طرفداران جنگ رسیدن به این نیازهای فوری را طلب می‌کنند و اگر این شرایط شکل نگیرد عملاً زمینه برای تداوم مخالفت جریانات افراطی در دو طرف وجود دارد. ایران و آمریکا اگر بخواهند وارد مباحث بنیادی شوند باید حتماً در این موارد فوری به یکدیگر امتیاز دهند. من معتقدم ایران آمریکا حداقل در شرایط کنونی جنگ را در راستای منافع خود نمی‌دانند. ولی این بخشی از عقلانیت سیاسی است که یک کشور نباید خود را در معرض جنگ با یک قدرت نگه دارد و این هشداری است که بنده سال‌ها است می‌دهم. 

منبع: آرمان ملی
کدخبر: ۵۶۲۵۲
ارسال نظر