کدخبر: ۳۵۲۵۹

گنج‌یابان تمام محوطه‌های باستانی را خراب کرده‌اند

عضو هیات علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه به تخریب گسترده محوطه‌های باستانی توسط گنج‌یابان اشاره کرد و گفت: با این روند شاید در آینده اکثر محوطه‌های باستانی را از دست بدهیم.

گنج‌یابان تمام محوطه‌های باستانی را خراب کرده‌اند

به گزارش 24 آنلاین، حجت دارابی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به عواملی که آثار و محوطه‌های تاریخی را تهدید می‌کند، اظهارکرد: نه تنها در کرمانشاه بلکه در کل کشور محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی در معرض تخریب و آسیب قرار دارند. 

وی افزود: بخشی از آسیب‌هایی که به بناها و  آثار تاریخی وارد می‌شود، مربوط به وندالیسم است که حتی به آثار تاریخی مانند بیستون، تاق بستان و تاق‌گرا نیز رحم نمی‌کنند و کارهایی مانند یادگاری‌نویسی را روی آنها انجام می‌دهند. 

این باستان‌شناس با بیان اینکه سوداگران گنج نیز از جمله تهدیدکنندگان آثار تاریخی هستند، تصریح کرد: عموم این افراد به هوای اینکه می‌خواهند ره صدساله را یک شبه طی کنند، دست به تخریب محوطه‌های باستانی بسیار مهمی می‌زنند و بخشی از تاریخ یک منطقه و کشور را در سودای کشف گنج از بین می‌برند. 

وی تاکید کرد: اگر به محوطه‌های تاریخی مهم و شناخته شده نگاه کنیم، هیچ محوطه باستانی نیست که از تخریب افراد گنج‌یاب در امان مانده باشد و حتی برخی محوطه‌های مهم دچار تخریب‌های بسیار گسترده‌ای توسط این افراد می‌شوند. 

دارابی اضافه کرد: متاسفانه هر روز با تخریب گسترده محوطه‌های تاریخی توسط گنج‌یابان مواجه می‌شویم و این مسئله هر روز بغرنج‌تر می‌شود. 

وی با بیان اینکه با روند کنونی شاید در آینده اکثر محوطه‌های تاریخی را از دست بدهیم، گفت: با توجه به تعدد محوطه‌های تاریخی و کمبود نیروی انسانی برای حفاظت از آنها، تنها راه نجات این محوطه‌ها فرهنگ سازی است و برای فرهنگ سازی باید از سنین پایین کودکانمان را آموزش دهیم. 

عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: از طرفی در حال حاضر موضوع حفاظت از بناها و محوطه‌های تاریخی در فضای رسانه‌ای ما چندان مورد توجه قرار نگرفته‌ است. 

وی تاکید کرد: همچنین فضای مجازی که می‌توانست بستری برای فرهنگ سازی در این زمینه باشد و مسئولین میراث فرهنگی از این فضا برای همراهی مردم در حفاظت از آثار تاریخی استفاده کنند، اکنون به جولانگاه گنج‌یابان تبدیل شده و در آن به راحتی مردم را تشویق می‌کنند تا به سمت گنج‌یابی و عتیقه‌جویی بروند و هیچ کسی هم نیست که برخورد کند. 

دارابی گفت: با وجود اینکه بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله و حتی گذشت زمان می‌تواند روی تخریب آثار تاریخی تاثیر بگذارد، اما واقعیت این است که میزان آسیبی که بلایای طبیعی به محوطه‌های تاریخی وارد می‌کنند، از میزان آسیبی که انسان‌ها وارد می‌کنند، کمتر است. 

منبع: ايسنا
کدخبر: ۳۵۲۵۹
ارسال نظر