کدخبر: ۴۰۵۲۸

اکثریت از صداوسیما شاکی هستند!

سال‌هاست که صدا و سیما در دوگانگی اعتماد و تردید، در میان افکار عمومی سرگردان مانده است. در حالی که گروهی آن را تنها منبع خبری خود می‌دانند، بسیاری دیگر از آن عبور کرده‌اند. بازتاب نظرات کاربران در نظرسنجی خبرآنلاین نشان می‌دهد که در یکی از حساس‌ترین مقاطع رسانه‌ای کشور ـ جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران ـ رسانه ملی بیش از همیشه زیر ذره‌بین مردم قرار گرفته است.

اکثریت از صداوسیما شاکی هستند!

به گزارش 24 آنلاین،   در نظرسنجی از کاربران خواسته شد که درباره‌ی نحوه پوشش رسانه‌ای رسانه‌ی ملی در جنگ 12 روزه به ارزیابی عملکرد صدا و سیما بپردازند. بررسی نظرات نشان می‌دهد اکثریت شرکت‌کنندگان نگاهی انتقادی، بی‌اعتماد و گاه خشمگین نسبت به این رسانه داشتند.

بی‌اعتمادی گسترده نسبت به روایت‌های رسمی

یکی از انتقادات که بیشتر کاربران اظهار کردند درباره‌ی دروغ‌گویی، سانسور و تحریف اخبار و وارونه‌سازی واقعیت توسط این رسانه بود.

یک کاربر درباره این بی اعتمادی به روایت‌های رسمی صدا و سیما بیان کرد که با اخبار صدا و سیما حتی نمی‌توان برای چند روز آینده برنامه‌ریزی کرد و نوشت: «از نظر آقایان حتی اخبار آب‌وهوا، حوادث طبیعی و جاده‌ای هم باید طبق نظرشان دستکاری شود. این اسمش رسانه نیست.»

کاربر دیگری هم گفت: «خودشان دروغ می‌گویند، بعد تکذیب می‌کنند و می‌اندازند گردن دشمن!»

کاربر دیگری هم در این باره نوشته است: «بیای یک دروغ رو هی تکرار کنی، بعد برای دروغت کارشناس بیاری که باورپذیرش کنی، آخرش هم همه رو تکذیب کنی و بگی نه، دشمن می‌خواست ما رو خراب کنه.»

کاربر دیگری هم با انتقاد به اخبار دروغ رسانه‌ی ملی بیان کرد: «صدا و سیما فقط دروغ‌سازی و اخبار دروغ تحویل می‌ده، با کارشناس‌هایی که نه سواد دارن نه درک درست.»

یکی دیگر از کاربران هم نوشته است: «به شخصه هیچ اعتمادی به صدا و سیما ندارم. فقط اخبار سانسورشده، دروغ و جهت‌دار پخش می‌کنه که به نفع یه عده محدوده.»

طی جنگ 12 روزه صدا و سیما بارها اخباری از سرنگونی اف ۳۵ منتشر و حتی درباره اش تحلیل نیز پخش کرده بود اما بعد در برنامه‌ای اعلام کرد که «دشمن به دروغ از قول ما  خبرهای دروغی مثل سرنگونی اف ۳۵ و اسارت خلبان زن پخش می‌کرد که در هیچ یک از مراجع رسمی گفته نشده بود. این ماجرا و  خبر ساختگی ساقط شدن اف‌ ـ 35 که ابتدا به‌صورت رسمی پخش و سپس تکذیب شد، بازتاب زیادی در بین مردم داشت.

یک کاربر با اشاره به این موضوع نوشت: «مثلاً اف-۳۵ها رو که گفتن دشمن به دروغ پخش کرده و به ما نسبت داده، ولی من یادم نمی‌ره که زیرنویس شبکه خودتون نوشته بود به نقل از تسنیم! شاید تسنیم اسرائیل یا آمریکا منظورتون بوده؟!»

کاربر دیگری گفت: «عملکرد صدا و سیما در ماجرای اف-۳۵ بسیار ضعیف بود؛ اول خبر رو تأیید کرد، بعد تکذیب کرد. از طرفی هم کارشناس‌هایی آورد که سواد فنی نداشتن.»

یکی دیگر از کاربران هم نوشته است: «چند روز گفتن یک اف-۳۵ رو زدیم، بعد گفتن دو تا، بعد گفتن خلبان زن اسیر شده. آخرش هیچی معلوم نشد و هیچ‌کس هم پاسخ‌گو نبود.»

کاربر دیگری هم با اشاره به این‌که اولین بار نیست که خبری جعلی توسط صدا و سیما پخش می‌شود نوشته است: «خبر زدن هواپیمای F35 و دستگیری خلبان زن رو اعلام کردن، بعدش که معلوم شد دروغ بوده، گفتن دشمن پخش کرده! این اولین بار نیست، یادمونه در زمان ترور فخری‌زاده هم همین دروغ‌ها رو گفتن.»

یکی دیگر از انتقادات مردم به لحن مجریان بوده است که به زعم‌ آن‌ها بیش‌تر مجریان در جنگ 12 روزه شعار می‌دادند و رجزخوانی می‌کردند.

یک کاربر نوشت: «رجزخونی‌های بسیار غیرمؤدبانه یک مجری (در شبکه ۳ که اغلب با یک مجری شبیه به خودش اما کمی آشناتر و یحتمل باسابقه‌تر اجرا می‌کردند) که کنار خانواده بعضا نمی‌شد تماشا و گوش کرد.»

کاربر دیگری گفت: «وقتی تهران زیر بمباران بود، این‌ها محسن رضایی و جواد لاریجانی رو نشوندن جلوی دوربین که جوک بگن!»

کاربری هم در این‌باره نوشته است: «صدا و سیما سال‌هاست مرجعیت رسانه‌ای خودش رو از دست داده. توی این جنگ دوازده‌روزه هم فقط شعار، رجز و گزارش‌های تبلیغاتی پخش کرد.»

محدود شدن مخاطب به اقلیت خاص

برخی کاربران به محدود شدن مخاطب صدا و سیما به اقلیت خاصی از جامعه اشاره کردند.

یک کاربر نوشت: «صدا و سیما فقط برای اقلیت ۳-۴ درصدی پخش می‌شه. بقیه مردم انگار اصلاً وجود ندارن.»

کاربر دیگری هم گفته است: «صدا و سیما هیأته، نه رسانه. فقط برای یه طیف خاص برنامه تولید می‌کنه.»

کاربری دیگر هم معتقد است که اخبار این رسانه جهت‌دار بوده و «بیشتر تفسیرهای جهت‌دار و هم‌سو با افکار یه گروه محدوده، نه اطلاع‌رسانی بی‌طرفانه را ارائه می‌ده.»

یکی دیگر از کاربران بیان کرد: «صدا و سیما تریبون یک اقلیت معلوم‌الحاله. اصلاً نمی‌شه به عنوان منبع معتبر بهش نگاه کرد.»

تفاوت روایت رسانه با واقعیت‌های عینی جامعه

تعدادی از کاربران تأکید کردند که آنچه از صدا و سیما پخش می‌شد با واقعیت موجود در جامعه کاملاً متفاوت بود.

کاربری با اشاره به این موضوع گفته است: «انگار درباره یک جنگ دیگه حرف می‌زدن! اصلاً شبیه چیزی که ما می‌دیدیم نبود.»

کاربر دیگری هم گفت: «ما روایت ندیدیم؛ فقط یه عده نشسته بودن رجز می‌خوندن!»

کاربردیگری هم نوشته است: «۱۲ روز کشور درگیر بود، این‌ها فقط به خانم امامی و ساختمان خودشون چسبیده بودن!»

یکی دیگر از کاربران بیان کرد: «برنامه‌ها به‌طور غیرحرفه‌ای، ساده‌لوحانه و شاد پخش می‌شدن، انگار نه انگار مردم با سختی و اضطراب درگیرن.»

دفاعیات موافقان و نگاه انتقادی مشروط

در میان انبوه نقدها، برخی کاربران نیز از صدا و سیما دفاع کرده یا دیدگاه‌هایی مشروط بیان کردند.

یک کاربر نوشت: «در شرایط جنگی، تضعیف رسانه ملی باعث خودزنی می‌شه. باید زمان مناسب برای انتقاد رو انتخاب کنیم.»

کاربر دیگری گفت: «با اینکه فاصله زیادی با استانداردهای جهانی داریم، ولی صدا و سیما در همین سطح خودش بد هم عمل نکرد.»

کاربری هم نوشته است: «هر جا رو زدن، فوری خبر وعکس وفیلمش روی آنتن بود. هر عزیزی شهید می‌شد، فوری با اسم وسن وپست واصالت و... اون عزیز خبرش منتشر می‌شد. به نظرم عوامل نفوذی در صدا وسیما، به ویژه بخش خبر وتحلیل ها حضور دارن.»

کاربر دیگری هم معتقد است: «رسانه بی‌طرف وجود نداره همین که صدا و سیما در جبهه حق ایستاده، باید قدرش رو دونست؛ حتی با همه ضعف‌هاش.»

تردید نسبت به ساختار مدیریتی و استقلال رسانه

برخی کاربران ریشه مشکلات را در ساختار مدیریتی و فقدان استقلال صدا و سیما دانستند.

یک کاربر نوشت: «وقتی رسانه‌ای در اختیار یک جریان خاص قرار بگیره، نتیجه‌اش می‌شه بی‌اعتمادی عمومی.»

کاربر دیگری گفت: «مدیریت صدا و سیما هیچ‌وقت پاسخ‌گو نیست. همه چیز از بالا دیکته می‌شه، برای همین صدای مردم توش گم شده.»

اما کاربری هم معتقد است که صدا و سیما چاره ای جز این نداشت که اخبار رو طوری بیان کند که روحیه مردم بالا برود چون رسانه‌ای مستقل نیست و پیشنهاد داد: «به هممون ثابت شد که کشور نیاز به یک تلویزیون خصوصی و مستقل در کنار صداوسیما داره که با خبررسانی بدون سانسور دست رسانه‌های معاند رو کوتاه کنه.»

نظرسنجی خبرآنلاین درباره عملکرد صدا و سیما در جنگ اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، تصویری پرتنش از رابطه افکار عمومی با رسانه ملی ترسیم کرد. در حالی که اقلیتی از کاربران از اطلاع‌رسانی به‌موقع و تحلیل‌های امنیتی این رسانه دفاع می‌کردند، اکثریت با زبانی انتقادی و گاه خشمگین، به موضوعاتی چون تحریف حقیقت، پخش اخبار نادرست، لحن رجزگونه، و فقدان صدای مردم اشاره کردند.

از ماجرای اف-۳۵ گرفته تا محدود کردن مخاطب به اقلیت خاص، کاربران به فقدان شفافیت، بی‌اعتمادی فراگیر این رسانه انتقاد کردند. در مقابل، برخی نیز با دیدگاهی میانه‌رو تأکید داشتند که تضعیف صدا و سیما در شرایط بحرانی ممکن است هزینه‌های سنگینی داشته باشد.

منبع: خبر آنلاین
کدخبر: ۴۰۵۲۸
ارسال نظر