کدخبر: ۵۱۵۶۰

جشنوار تئاتر فجر؛ آن‌جا که مرزهای فرهنگی، کمرنگ‌تر می‌شود

یک کارگردان تئاتر مشهدی گفت: جشنواره تئاتر فجر به مخاطب این امکان را می‌دهد که با فرهنگ‌ها و آیین‌های مختلف کشور آشنا شود. در نهایت این آشنایی به کم‌رنگ‌تر شدن مرزهای فرهنگی و جغرافیایی منجر می‌شود.

جشنوار تئاتر فجر؛ آن‌جا که مرزهای فرهنگی، کمرنگ‌تر می‌شود

به گزارش 24 آنلاین، علیرضا ترابی که هم‌اکنون به عنوان یکی از نمایندگان استان خراسان رضوی با تئاتر «هولوگرام»در جشنواره فجر حضور دارد، در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: خوشبختانه اجرای «هولوگرام» با استقبال تماشاگران همراه بود و مخاطبان با رضایت، سالن را ترک کردند. البته بخش «فراگیر» جشنواره هنوز به اندازه سایر بخش‌ها به‌صورت کامل در میان مخاطبان جا نیفتاده‌است و هنوز جذب گسترده‌ای ندارد اما همان تعداد مخاطب حاضر نیز از نمایش رضایت داشتند.

او با اشاره به اینکه ایران دارای تنوع فرهنگی فراوان است، تاکید کرد: مخاطب در جشنواره می‌تواند علاوه بر آشنایی بیش‌تر با این فرهنگ‌ها به تبادل دانش، تجربه پرداخته همچنین گویش‌ها، آیین‌ها و سنت‌های متفاوت را ببیند و بهتر بشناسد. این آشنایی بدون‌شک مرزها را کمرنگ‌تر می‌کند. تعامل و تبادل تجربه میان گروه‌های حاضر در جشنواره فجر هم عالی است؛ این تعامل‌ها به آشنایی بیش‌تر انجامیده و آدم‌ها را به یکدیگر نزدیک‌تر می‌کند. حتی در جشنواره احساس می‌شود که فاصله‌های جغرافیایی مانند فاصله‌ میان شرق و غرب ایران، خیلی کم‌تر شده است.

جشنوار تئاتر فجر؛ آن‌جا که مرزهای فرهنگی، کمرنگ‌تر می‌شود

وی درباره این‌که حضور در جشنواره فجر چه ویژگی‌هایی دارد که بتواند به رشد حرفه‌ای اعضای گروه کمک کند، گفت: گروه‌های استانی وقتی به جشنواره می‌آیند، باید با تمام توان، حرفه‌ای‌تر عمل کنند. مثلاً ما در بخش «فراگیر» که مخصوص معلولین است، سعی کردیم یک گروه حرفه‌ای تشکیل دهیم که هر کسی در آن وظیفه خودش را بداند و کار خود را به‌درستی انجام دهد. جشنواره فجر در بالاترین سطح تئاتر ایران است و وقتی قرار است تئاتری آن‌جا اجرا شود، باید سطح دانش و علم افراد تیم نیز به‌روز باشد تا بتوان در کنار گروه‌های دیگر حرفی برای گفتن داشت.

ترابی، درباره میزان فشار و هیجان حضور در جشنواره، بیان کرد: این هیجان رقابتی، هم خوب و هم بد است. شما تصور کنید یک تیم ورزشی به لیگ برتر می‌آید، چقدر هیجان دارد وقتی در پایتخت ایران و کنار تیم‌های دیگر دیده می‌شود؟ کار ما نیز همین‌طور است. این انرژی و هیجان به‌عنوان یک محرک برای گروه‌ها عمل می‌کند. اجراهای عمومی در استان یک چیز است اما در کنار گروه‌های دیگر این رقابت تنگانگ بودن و تجربه تبادل، شور و اشتیاق جاری در فضای جشنواره، حال و هوای متفاوت و خاص خودش را دارد.

در نهایت، قضاوت مردم مهم است

کارگردان تئاتر «هولوگرام» خاطرنشان کرد: جشنواره فجر به‌عنوان بزرگ‌ترین رویداد تئاتری کشور، می‌تواند موتور محرکی برای رشد و نوآوری گروه‌ها باشد. البته نباید فراموش کرد که مهم‌ترین معیار سنجش، نظر مخاطبان است و گروه‌ها باید در این صحنه، با احترام به تماشاگر و توجه به بازخورد عمومی، سطح کار خود را ارتقا دهند. مخاطبینی که به جشنواره می‌آیند و اجراها را می‌بینند، آدم‌های خاص و حرفه‌ای هستند، همچنین تعدادی داور و افراد علاقمند نیز حضور دارند، اما از آنجایی که ما قصد فرهنگ‌سازی برای تمام اقشار جامعه را داریم، این مردم هستند که برای ما اهمیت ویژه دارند، چراکه در نهایت مردم باید ما را قضاوت کنند.

جشنوار تئاتر فجر؛ آن‌جا که مرزهای فرهنگی، کمرنگ‌تر می‌شود

وی ادامه داد: اگر بخواهیم برای مردم، یک اجرای حرفه‌ای و زیبا ایجاد کنیم، معیارهای سنجیدن ارتقا می‌یابد. تلاش می‌کنیم نظم گروهی و حرفی که می‌خواهیم در نمایش بزنیم و آن ارتباطی که قصد داریم با جامعه برقرار شود، بهتر شود. به هر حال ما به عنوان قطره‌ای از دریای هنر و هنرمندان هستیم، اگر بخواهیم مردم ارتباط معنادار یا همذات‌پنداری خوب با ما داشته باشند، قطعاً باید بروز باشیم.

ترابی با اشاره به نقش فضای مجازی و ارتباطات جهانی در سطح‌سازی هنر، بیان کرد: ما باید در این عصر، به‌روز باشیم و سطح کارمان را بالا ببریم. بازیگران، کارگردان، مدیر تولید و در مجموع همه تیم باید حرفه‌ای‌تر کار کنند. وقتی در یک جشنواره بزرگ مثل جشنواره فجر شرکت می‌کنیم، باید کسانی بیایند، آموزش دهند و تئاترهای حال حاضر جهان را تحلیل و تجزیه کنند تا بتوانیم نمونه‌های موفق را به زبان خود و مطابق با فرهنگ ایران اجرا کنیم. آموزش و برگزاری ورکشاپ‌های متفاوت می‌تواند باعث شود، وقتی گروه به استان خود بازمی‌گردد، اجراهای حرفه‌ای‌تری داشته در نتیجه دیگر گروه‌های آن استان نیز سعی کنند از این زمینه برای کسب تجربه بهره برده، اصطلاحا خودشان را بالا کشیده و حرفه‌ای‌تر عمل کنند.

وی با اشاره به تجربه کارگردانی مشترک در تئاتر«هولوگرام»، اظهار کرد: من و دانیال قاسمیان این کار را کارگردانی کردیم و از همان اول همکاری، شرح وظایف انجام دادیم. به هر حال در چنین پروژه‌هایی، به سبب حضور دو مدل فکری و ذهنی، در جاهایی از مسیر  ممکن است همسویی وجود نداشته باشد. قشنگی کار هم به همین است که از دل این اختلاف‌ها، نتیجه خوب حاصل شود.

منبع: ايسنا
کدخبر: ۵۱۵۶۰
ارسال نظر